Många tror att det är samma sak att finnas hos Kronofogden som att ha en betalningsanmärkning. Så är inte fallet. I många fall kan det hänga ihop men det behöver inte vara så. Man finns hos Kronofogden tills dess att man betalat sin skuld, men en betalningsanmärkning hänger kvar längre än så. Men vad är skuldsaldo och kan man få lån trots att man har ett skuldsaldo?

Att ha ett skuldsaldo

Om man har en skuld som överlämnas till Kronofogden för indrivning får man ett skuldsaldo. Det ligger kvar tills skulden är betald, antingen av den skuldsatte eller genom att Kronofogden utmätt tillgångar. När man har betalat sitt skuldsaldo försvinner det från Kronofogden.

Få lån trots skuldsaldo

Det går att få lån via snabblån även om man har skulder hos Kronofogden och betalningsanmärkningar. De flesta företag inom snabblån vet att personer kan hamna i ekonomisk knipa av olika slag och att den kan uppkomma trots att man har tidigare skulder. I många fall ser låneföretagen inte så mycket till skuldsaldo och anmärkningar utan de tittar istället på personens möjlighet att betala tillbaka det aktuella lånet. Kanske ska personen låna pengar för att kunna betala sitt skuldsaldo. I så fall kan det rent av vara ett klokt beslut att ansöka om ett snabblån.

Vad krävs av låntagaren?

För att man ska kunna låna pengar måste låntagaren först skicka in en ansökan om lån. Det görs lättast via långivarens hemsida. Låntagaren måste sedan verifiera sig på något sätt, till exempel genom bank-id. I många fall kan låntagaren sedan få besked om lånet är beviljat eller ej direkt på skärmen. I andra fall kan en handläggare behöva titta på ansökan manuellt och då kan låntagaren få en chans att skicka in kompletterade dokument.

De uppgifter som behöver finnas i ansökan är låntagarens inkomster, utgifter och liknande. Om låntagaren nyligen fått ett nytt jobb kommer det inte att stå med i kreditupplysningen som görs. Då kan det vara bra att ha anställningsintyg och lönespecifikationer för att kunna styrka den uppgiften, eftersom chansen att lånet blir beviljat ofta ökar. Det kan också vara så att man har en medlåntagare eller har fått en borgensman att ställa upp och då behöver även dennes uppgifter skickas in till låneföretaget. En manuell kontroll tar sällan längre tid än några timmar.

Olika regler hos olika företag

När det gäller snabblån kan det gälla lite olika regler för personer med skuldsaldo. Vissa nekar alla lån till låntagare med skulder hos Kronofogden medan andra gör individuella bedömningar. Det kan vara bra att ansöka hos flera olika låneföretag om man har ett skuldsaldo. Ansökan om lån är sällan bindande och om man skulle bli erbjuden flera lån kan man tacka nej till de man inte vill ha. Det är dock klokt att se till att låneföretagen inte gör kreditupplysningar via kreditupplysningsföretaget UC eftersom slagningarna då kan ses av andra företag. Många sökningar i UC ger dessutom en sämre kreditvärdighet. Det kan göra att man får än svårare att låna pengar, och det hjälper inte skuldsaldot.