Vill du ha ett lån med betalningsanmärkning? Så läs vidare här. Det är faktiskt inte alls speciellt ovanligt med betalningsanmärkningar i dag. De allra flesta har någon typ av anmärkning. Det kan vara en skuld till CSN, ett gammalt banklån, bolån, eller en kredit som man inte klarat av att betala. Det finns många anledningar till att man får en betalningsanmärkning och det behöver inte betyda att man är dålig på att sköta sin ekonomi överlag. Men anmärkningen kan göra det svårt att få till exempel lån. Då kan snabblånet vara en lösning.

Vad är en betalningsanmärkning?

Många tror att Kronofogden är den som sätter en betalningsanmärkning

och att den dyker upp så fort man får ett brev därifrån. Så är dock inte fallet. En betalningsanmärkning sätts av kreditupplysningsföretag och anmärkningen sitter kvar i mellan tre till fem år beroende på vad som ligger bakom anmärkningen. Om en skuld hamnar hos Kronofogden finns det fortfarande chans att betala av skulden och man kan då slippa få en anmärkning på sig.

Kan man få snabblån trots anmärkningar?

Om man har en betalningsanmärkning är det ofta svårt att få banklån. Men snabblån har inte samma sätt att ställa krav. När det gäller snabblån ser de till exempel mer till en låntagares nuvarande betalningsförmåga. Det kan ha varit så att personen blivit arbetslös och då inte kunnat betala sina fakturor, men om en låntagare kan bevisa att denne nu har en bra ekonomi så är det mer värt att ha fokus på det än stirra sig blind på de gamla anmärkningarna. Är det lång tid sedan den senaste anmärkningen kom till spelar de i stort sett inte heller någon roll för långivaren. Det här kan dock variera mellan olika företag inom SMS lån. Vissa av dem har som princip att inte alls låna ut till personer med betalningsanmärkning, medan andra helt struntar i dem.

Högre ränta med betalningsanmärkning?

En sak som kan vara bra att tänka på är att det ibland sätts lite högre ränta på de lån som ges till personer med betalningsanmärkning. Det kan då vara bra att leta efter lån som har en fast månadsavgift istället för ränta, eller efter lån som har en fast ränta istället för en rörlig. Då vet man lättare exakt hur mycket det är som ska betalas för lånet varje månad.

Det här med högre ränta är dock inte något som är aktuellt för alla långivare utan de gör en individuell bedömning och tittar på låntagarens betalningsförmåga överlag och sedan sätts ränta och andra villkor. Det behöver alltså inte vara just en betalningsanmärkning som gör att räntan går upp eller ner.

Säkerhet kan krävas

Hos vissa snabblåneföretag krävs det att låntagaren har en säkerhet om denne har betalningsanmärkningar. Det är ofta något som bara är aktuell om det är ett större lån. På lån under 5000 kronor är det i regel inget krav. En säkerhet kan vara en medlåntagare, ett hus eller en borgensman. Om man har en medlåntagare ska denne ha en viss årsinkomst, men ibland kan det vara okej om denne har betalningsanmärkningar. Har man istället en borgensman ska denne också ha en högre inkomst och här är det sällan okej med betalningsanmärkningar. Man kan också använda hus eller bilar som säkerhet. De måste då ha ett högre värde än vad lånet är på. Om man har en bil värd 5000 kronor kan man inte ha bara den som säkerhet för ett lån på 50 000 kronor.

I regel är det dock inte så vanligt att säkerhet krävs för att få snabblån. En medlåntagare kan göra det lite lättare att få ett lån om man har en dålig kreditvärdighet, men hos många långivare kan man få lånet beviljat i alla fall.